Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Oudje doet het nog prima
Patrick Mollema
Er is geen beter flitssysteem dan dat van Nikon. Het wordt ook wel het CLS systeem genoemd (creative lighting system).

Alsof het systeem nog niet goed genoeg was bracht Nikon ook nog eens een sterk verbeterde opvolger van de SB600 uit. Met de naam SB 700. Alles wat nog beter kon, zit er nu ook in, op of aan.
De SB-600 was wezenlijk niet heel veel anders, maar voor heel veel functie veranderingen of instellingen moest je via knopjes het ingebouwde menu in. Dat kostte tijd en was redelijk omslachtig af en toe. Bij de SB 700 hoeft dat niet meer. Bijna alles wat je maar direct nodig kunt hebben aan instellingen is direct voor handen. De menustructuur en bediening zijn volledig op de schop gegaan bij Nikon en beter dan dit kan ik een flitser bediening mij niet voorstellen. En hoewel instelknoppen altijd klein zijn op flitsers, zijn ze gelukkig niet nog kleiner geworden. Nikon heeft de beschikbare ruimte slim en optimaal gebruikt.

Zoals gebruikelijk kan de flitskop alle kanten opgedraaid worden. Voor mensen die draadloos flitsen is dat een eerste vereiste, maar op zich is dit geen verdienste van Nikon. Ik verwacht niets anders.
Het zoombereik van de flitser loopt van 14mm tot 120 mm. Dat is voor draadloos flitsen ook een belangrijk gegeven. Niet dat de flitser automatisch meezoomt als je aan je lens draait, dat kan niet draadloos. Het is echter wel van belang voor draadloos flitsen om je licht goed te kunnen bundelen op de 120mm stand of het licht weid te laten verspreiden op de 14 mm stand. De 120 mm stand had wel door mogen lopen tot 200mm net zoals op de SB 900. Waarom Nikon dit niet gedaan heeft? Geen idee. Jammer, de SB 700 had iets meer zoom mogen meekrijgen. Dit is één van de hele kleine kritiek puntjes van mij.

De SB 700 kan als remote flitser werken en als master flitser en door zijn flits andere flitsers laten afgaan. Dit is rechtstreeks instelbaar op de achterzijde van de flitser. Nu is master niet zo belangrijk, maar wel dat je heel snel met de knop op de achterkant kunt schakelen van On naar remote. Het verschil tussen gewoon flitsen of draadloos flitsen. Zonder dat je diep een menu in hoeft te gaan.
Stacks Image 16
Het richtgetal van 28 is niet veel. Dat zou wel iets meer mogen worden in de toekomst. En als je het dan toch niet red, dan gaat gewoon de ISO iets omhoog. Waardoor de flitser niet sterker wordt, maar het licht wel opeens minimaal verdubbeld wordt. Dit kan makkelijk met Nikon camera's omdat de laatste generaties camera's zulke ongelofelijke lage ruis waarden kennen. Neemt niet weg dat het richt getal iets hoger zou mogen worden. De concurrentie doet dit veel beter.

Pluspunten van de SB 700 zijn de hoge betrouwbaarheid qua licht afgifte. Daar kom je pas achter als je er actief mee werkt. Iedere flits is exact hetzelfde en zorgt voor een exact gelijke belichting. Ga je plussen of minnen dan ook is er een zeer nauwkeurige aanpassing tot stand gebracht. -1/3 is ook werkelijk -1/3 correctie. Meerder malen achter elkaar. Bij andere merken en hun flitsers is dit heel vaak veel minder nauwkeurig. En dat werkt zo lastig als je precies een goede belichting wilt maken, maar de nauwkeurigheid van je flitser staat het niet toe. Dat is echt gek van te worden zo af en toe.

Wanneer je dus een flitser als de SB 700 koopt, koop je betrouwbaarheid, maar ook dat flitsen een stuk makkelijker wordt en je plezier houdt in je hobby.

Van alle flitsers die ik voorbij heb zien komen, uitgelegd heb aan cursisten, en waar ik heel veel moet helpen en ondersteunen, is dit de allerbeste flitser die er momenteel te koop is.

Plussen:
+ Nauwkeurig qua licht afgifte
+ Bijna alle functies direct te bedienen
+ Zeer compleet geleverd, inclusief kleurcorrectie filters

Minnen:

- Richt getal mag iets hoger
- Zoom mag iets verder (hoger) doorlopen
Stacks Image 127
Resumé:

Een aardige flitser, maar niet meer dan dat.
Prijs:
Licht hoeveelheid
Bouwkwaliteit:
Betrouwbaarheid
Prijs kwaliteit verhouding:
6.0
6.0
9.0
9.5
7.5
Beoordeling: 7.0